Perquè fem regals?

Perquè fem regals?

T'agraden els regals? A quasi tothom li agrada rebre regals, i a molta gent també donar-los. A mi m'encanta fer regals i sobre això escriuré avui. Però primer mirem què en diuen els economistes d'això.

M'encanta el programa de tv3 “Economia en Colors”. Me’l poso al mòbil, amb els auriculars, i l’escolto metre faig feines per casa. També me’l poso a la dutxa.
Mai hauria pensat que jo m’enganxés a un programa d’economia!
Jo crec que el que més m’agrada és que aprenc moltes coses sobre com funcionem les persones en societat i individualment, que sovint és diferent.

En un dels programes, reflexionaven sobre el fet de regalar coses als altres.
Si ho mirem des del punt de vista dels economistes, regalar una cosa és una pèrdua de diners.

En Xavier Sala i Martin ho explica molt bé. Fixem-nos primer en una cosa que ens hi trobem tots:  els regals que ens fan no sempre ens agraden. 

El típic regal d’aquella tieta que només et veu per Nadal i que tu li dones un valor clarament inferior al que realment li ha costat. Podríem dir que és un clàssic.


El primer estudi sobre això va ser l’any 1993. Joel Waldfogel, professor de la universitat de Yale, va demanar als seus estudiants que diguessin quin preu de mercat tenien els regals rebuts durant les festes de Nadal. Després va preguntar quin preu màxim haurien pagat ells pels mateixos regals. A la diferencia entre el que ha pagat la teva tieta i el que pagaries tu pel mateix objecte, li diuen ineficiència del regal. El que la tieta s’hagués pogut estalviar si t’haguès donat directament els diners que que tu pensaves que valia aquell objecte.
En Joel Waldfogel va calcular que això era un 10% de la despesa en regals. Atenció perquè això, als Estats Units, vol dir uns 30.000 milions de dòlars!!!


O sigui... si tu et gastes 50€ en un regal pel teu pare, i ell li dona un valor de 20. És millor regalar-li 30€. Tots dos hi sortiu guanyant.
I llavors... perquè se seguim comprant regals per Nadal?

El premi Nobel d’economía del 2001 Michael Spence, entre altres coses súper interessants, deia que:

Els regals proporcionen senyals.


Ens diuen quin nivell d’interes té aquesta persona cap a tu.

Si algú que t’importa et regala una brusa que no et posaries mai de la vida? Això és un senyal.
I si la mateixa persona  et regala un objecte que vas comentar un dia de passada que t’interessava? O una cosa que mai has vist però que encaixa perfectament en tu? Això també és un senyal.


Segons en Michael Spence:

Quan algú reb un regal d’una persona que li importa no només evalúa els diners que s’hi ha gastat, també si s’ha preocupat d’averiguar els seus gustos, les seves necessitats o preocupacions. Utilitzem els regals per evaluar els sentimets i interès que aquella persona té per nosaltres.I tu, què en penses de tot això?


Jo sempre he dit que el regal representa l’estona que aquella persona ha estat pensant en tu, il·lusionant-se amb la teva il·lusió. Regales temps. Un temps que has dedicat a pensar en aquella persona, d’una manera maca i positiva.
Per això crec que els regals fets amb les teves pròpies mans tenen un valor especial. Que és exactament el contrari del  que diu l’estudi del professor Waldfogel. El receptor li donarà un valor més alt que els diners que s’ha gastat l’obsequiador. Perquè aquí hi ha una càrrega emocional molt més important. El temps que aquella persona ha dedicat a pensar en tu és molt més alt i de més qualitat.Així que ja ho saps. Si t’agrada fer ganxet, àlbums de fotos, poesia, cançons, coixins, o qualsevol cosa per l’estil. Deixa anar l’artista que portes dins i regala amor a través d’aquestes coses tant boniques que fas.

I encara no saps com decorar els teus regals, encara pots aconseguir el teu PACK NADAL, o el segell FET AMB AMOR.

VULL EL PACK NADAL               VULL EL "FET AMB AMOR"

Si vols estar informada de totes les novetats del 2018, entra a la newsletter Mamillona.

VULL REBRE LA NEWSLETTER

Marta Mamillona